AI populair, maar wat is dat juist?

22-09-2019

Artificial Intelligence of afgekort AI heeft een enorme invloed op ons leven. Het zit in onze smartphone, helpt ons bij het shoppen, het doen van onderzoek en zelfs het stellen van een medische diagnose. Maar hoe zijn we hier gekomen? En wat staat ons nog te wachten? Om dat inzicht te krijgen, kan je hieronder klikken op een video die zo eenvoudig mogelijk probeert uit leggen wat AI is.

Wie heeft AI opgericht?

Alan Mathison Turing, een Britse wiskundige, computerpionier en informaticus, mathematisch bioloog en logicus, was duidelijk de grondlegger. Hij werkte tijdens WOII in Bletchley Park aan het decoderen van het Duitse berichtenverkeer. Hij publiceerde in 1950 een paper Computing Machinery and Intelligence, waarin hij beschreef hoe een computer het verschil kan duiden tussen een mens en een machine, aan de hand van een serie vragen. Dit imitatiespel heet sindsdien de Turing Test.

Bron: British Library

Voorbeelden AI

1. Automatisch bestuurder

2. Assistent 

Voor meer voorbeelden druk hieronder:

Patroonherkenning

Een stuk van de interview met Professor Bart Goethals van de Universiteit van Antwerpen

"Van Machine Learning heb je waarschijnlijk al gehoord. Het is een manier om computers patronen te laten herkennen om ze zo zelf dingen te laten leren. Onder andere Google is er wild van. Wie een Android-telefoon heeft, mag nu even naar de Foto's-app navigeren. Klik op zoeken, typ 'house' of een andere zoekterm naar keuze in (bij voorkeur in het Engels) en merk hoe Foto's je een selectie voorschotelt van al je afbeeldingen waar een huis op staat. Het Google-algoritme weet wat een huis is, en hoe het er kan uitzien op een foto. Het 'kijkt' naar je foto's, herkent gelijkaardige patronen, en ziet de vorm op je beeld als een gebouw omdat het reeds een heleboel andere gebouwen heeft gezien."

- Prof. Bart Goethals

Bron: Techpulse

Nadelen van Artificiële Intelligentie


1. Systeemfout, menselijk fout?

AI staat bekend om zijn intelligentie, zelfstandig problemen detecteren en op te lossen. We vertrouwen dat AI weet waarmee zij bezig is. Maar wat als AI-systemen toch fouten maken? Kunnen we zeggen dat het normaal is om fouten maken omdat niemand perfect is? Zeggen we dit niet alleen als het over mensenfouten gaat? Wanneer systemen meer leren om zelfstandig te worden is het moeilijk te weten wie er nu verantwoordelijk is, mocht er iets fout lopen.

2. Privacy

Om slimme systemen goed te willen functioneren heb je daarvoor een enorme hoeveelheid data voor nodig. Concurrenten hebben er alles voor over om de beste te willen zijn. Dit heeft effect op onze privacy. Wanneer je jouw privacy probeert af te schermen, gaat AI gewoon opzoek naar een ander doelgroep. Met andere woorden AI neemt altijd informatie op. AI-systemen weten dus waarover we praten door bv; Google Assistent. Wist je dat het ook in camera's zit? Niet alleen horen ze onze stem, ze weten ook hoe wij eruitzien, onze locatie, onze gezondheid, etc. Men is bezorgd dat bedrijven zo ver willen gaan dat ze uiteindelijk ook politieke intenties zouden hebben. De overheid doet er niet veel aan omdat zij de Kunstmatige Intelligentie, een interessant systeem vinden omdat bv; camera's nu makkelijk gezichten kunnen herkennen door AI.

Om een voorbeeld te geven hoe AI wordt gebruikt in openbare plaatsen, heb ik hieronder een filmpje geplaatst.

Meningen van bekende mensen over AI

Mark Zuckerberg

"Auto-ongelukken zijn nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken. Wanneer je dit kan verminderen dankzij AI, is dit een enorme vooruitgang."

Elon Musk

"Mensen zien kunstmatige intelligentie als verre toekomstmuziek, tot ze op een dag moordende robots over straat zien lopen."

Stephen Hawking

"Ik vrees dat kunstmatige intelligentie de mens geheel zal vervangen. Als mensen computervirussen kunnen maken, dan zal iemand ook een AI maken die zichzelf kan verbeteren en dupliceren. Dit zal een nieuwe levensvorm zijn die het beter doet dan de mens."

John Giannandrea

"Mensen die kunstmatige intelligentie niet snappen zijn nu ongerust, in plaats van de positieve effecten van deze technologie te zien." 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin